pinnoitukset

Auton keraaminen pinnoitus vai kevytpinnoite?

Auton keraaminen pinnoitus eli kestopinnoitus tarkoittaa erikoiskemikaalilla tehtävää lakkapinnan suojausta. Pinnoite tekee ohuen, mutta erittäin kestävän pinnan lakan päälle. Se kestää kemikaaleja ja auton voi huoletta pestä vahvoillakin liuottimilla pinnan siitä kärsimättä. Lopputuloksena on näyttävä, liukas ja peilimäinen kiilto, joka hylkii vettä ja likaa. Lisäksi se antaa hyvän suojan ulkoista rasitusta vastaan, kuten maantiesuolan aiheuttama korroosio, ilmansaasteet ja se ehkäisee pesunaarmujen syntymistä. Pinnoittamisen avulla auton peseminen helpottuu ja se suojaa samalla maalipintaa rasitukselta. Parhaiden keraamisten pinnoitteiden kesto on jopa 60 kuukautta, joten voit unohtaa auton maalipinnan suojaamisen usein toistuvan vahaamisen avulla.

Kevytpinnoitteet ovat puolestaan erinomainen vaihtoehto perinteiselle kovavahalle. Jos et siis halua suojata autosi maalipintaa keraamisella kestopinnoitteella, valitse siis keraamisia ainesosia sisältävä kevytpinnoite. Kevytpinnoitteet ovat kustannukseltaan samanhintaisia vahauksen kanssa, mutta kevytpinnoite kestää vahoja paremmin vahvoja kemikaaleja. Näin ollen voit pestä autoasi myös vahvemmilla liuottimilla halutessasi. Kevytpinnoitteen liuotinkesto sijoittuu siis keraamisten kestopinnoitteiden ja vahojen väliin.

stardust, pcs2, pcs5, kasittelypiste

Pinnoitteen kestoon vaikuttavat tekijät

Ensimmäisenä kun puhutaan pinnoitteen kestosta, keskustelua käydään itse pinnoitteesta ja sen valinnasta. Usein huomio kiinnittyy vain valmistajan lupaamaan kestoon: on noin vuoden kestäviä kevytpinnoitteita, jotka sisältävät myös keraamisia ainesosia (näitä saatetaan markkinoida virheellisesti keraamisina pinnoitteina) ja ns. ”oikeita” keraamisia 2-5 vuoden pinnoitteita. Pinnoitteita myydään markkinointipuheissa erilaisilla hienoilla myyntilauseilla eri teknologiaa hyödyntävinä, pinnoitteen saamien kovuussertifikaattien tai valmistajan antaman takuun siivittämänä.

Pinnoitteen asentajan vastuulla on oikea asennustekniikka

Haluamme kiinnittää tässä kohtaa asiakkaiden huomion myös pinnoitteiden markkinointitekstien taakse. Sen lisäksi mitä valmistaja on purkin kylkeen kestosta kirjoittanut, vaikuttaa pinnoitteen lopulliseen kestoon useampi tekijä jo asennusvaiheessa. Ensimmäisenä huomiota kannattaa kiinnittää pohjatöiden tärkeyteen eli huolellinen pesu, maalipinnan kiillotus ja rasvanpoisto. Mahdollisimman virheettömäksi kiillotettu pinta takaa tuotteelle parhaan mahdollisen keston sekä toimivuuden. Tästä syystä pinnoitus aloitetaan huolellisella pesulla sisältäen raudan ja pienpoiston. Tämän jälkeen ennen pinnoitteen asentamista suoritetaan auton maalipinnan kiillotus

Uudella ja ajamattomalla autolla pohjatöiden tarve on vähäisempi. Meillä uudetkin autot kuitenkin kiillotetaan kevyesti koneella, jotta pinnasta saadaan kaikki epäpuhtaus pois ja pinnoite toimii tällöin taatusti toivotulla tavalla. Kiillotuksen jälkeen tärkeä vaihe ennen pinnoitusta on vielä rasvanpoisto, jotta pinnoite tarttuu maalipintaan. Jos olet hankkimassa uutta autoa, ole yhteydessä hyvissä ajoin pinnoitteen asennuksesta meihin, niin saadaan auto pinnoitukseen suoraan liikkeestä. Tällöin pohjatöiden osuus on kevyempi. Pyydä myös autoliikkeeltä ettei autoon tehdä edes luovutuspesua, sillä  väärät pesutekniikat ja -välineet naarmuttavat turhaan uuden auton maalipintaa.

Kun pinnoite on asennettu edellä mainittujen pohjatöiden jälkeen, on vielä yksi vaihe mitä ei saa ohittaa tai kiirehtiä. Pinnoiteen tarvitsee kiinnittyäkseen ja kovettuakseen vielä kuivua. Tämä kuivumisaika vaihtelee eri tuotteiden ja valmistajien ohjeistuksen mukaan kevytpinnoitteiden parista tunnista aina 24 tuntiin saakka. Mitä kauemmin pinnoite saa kuivua ennen ajoon ottamista sitä kestävämpi lopputulos. Meillä keraamiset pinnoitteet jäävät kuivumaan ainakin yön yli lämpimään halliin

Autonomistaja voi itse vaikuttaa myös pinnoitteen kestoon

Pinnoitteen kestoon vaikuttavat pesutavat ja -määrät. Asiakkaana saat meiltä kiillotuksen ja pinnoituksen jälkeen aina hoito-ohjeet, jotta pääset nauttimaan kiiltävästä ja helppohoitoisesta autostasi mahdollisimman pitkään. Myös sääolosuhteet (suolaus) vaikuttavat kestoon. Etelässä teitä tavallisesti suolataan huomattavasti ahkerammin kuin pohjoisessa, joten ajon maantieteellinen sijainti vaikuttaa osaltaan pinnoitteeseen. Ajokilometrien lisäksi on syytä ottaa huomioon tienpinnan vaikutus pinnoitteen kestoon, ajetaanko pääosin maantiellä vai hiekkatiellä.

Stardust-tuotteiden virallinen käsittelypiste Kotkassa

Stardust-tuoteperheestä löytyy niin kevytpinnoite kuin kaksi keraamista pinnoitetta. Kevytpinnoite voidaan asentaa ilman maalipinnan kiillotusta. Suosittelemme kevytpinnoitetta vahan korvaavana tuotteena paremman kemikaalikestävyyden takia. Keraamisten pinnoitteiden hinta muodostuu siis pinnoitteesta ja kiillotuksesta (1-3 step). Stardust-tuotteet ovat Suomessa valmistettuja. Valittavanasi on:

Stardust-pinnoitteiden kestävyys on mitattu keskimääräisillä auton käyttö- ja pesumäärillä. Stardust Pcs5-pinnoitteessa on self-healing ominaisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että pinnoite pystyy ”häivyttämään” auton maalipintaan muodostuneita mikronaarmuja lämmitettäessä sitä lämpöpuhaltimella.

Toimimme Stardustin valtuutettuna käsittelypisteenä Kotkassa, jolloin saat meiltä aina pinnoitteen asennuksen yhteydessä käsittelytodistuksen. Käsittelytodistus toimii vakuutusyhtiölle todisteena vahinkotapauksen sattuessa, jolloin vauriokorjauksen jälkeen myös pinnoitteen uudelleenasennus maalattuun/vaihdettuun paneeliin sisältyy vakuutuskorvattavaan työhön.

Käyttämämme tuotteet eivät sido sinua meillä tehtäviin ylläpitopesuihin. Suosittelemme kuitenkin puolivuosittain tehtävää perusteellisempaa puhdistusta, joka sisältää raudan- ja pienpoiston. Tämä avaa mahdollisesti liasta tukkoon menneen pinnoitteen palautumisen jälleen toimivaksi.

igl, coatings, kestopinnoite, keraaminen pinnoite

IGL Coatings - ympäristöystävällisempää autonhoitoa

IGL Coatings on edelläkävijä mitä tulee luonnonmukaisiin vihreämpiin autonhoitotuotteisiin. VOC-yhdisteet eli haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat kaasuja. Niitä ovat esimerkiksi aromaattiset hiilivedyt (tolueeni, bentseeni), aldehydit, halogenoidut yhdisteet, esterit ja alkoholit (etanoli, n-butanoli, propanoli). Etenkin VOC-yhdisteiden yhteisvaikutuksen epäillään aiheuttavan terveyshaittaa. IGL Coatings haluaa tehdä tuotteistaan mahdollisimman puhtaita ilman, että tuote ja sen hyödyt kärsisivät. IGL-pinnoitteet sisältävät siis mahdollisimman vähän, jos ollenkaan VOC-yhdisteitä. IGL Coatings pinnoitteet on valmistettu uusinta nanoteknologiaa hyödyntämällä, ja ne ovat ympäristöystävällisiä sekä laajasti testattuja.

Kenzo loihtii auton maalipinnalle paksun ja kovuusasteeltaan 10H suojakerroksen, joka luo maalipinnalle entisestään syvemmän sävyn. Pinnoite hylkii voimakkasti vettä ja likaa. Kenzo suojaa tehokkaasti autoasi 80.000-100.000km/4-5v.